Toegang: Een Stapsgewijze Gids

Wanneer we meer dan "toegang" hebben, bedoelen we vaak de mogelijkheid om toegang te krijgen tot informatie, middelen of voorzieningen. In het kader van deze tekst gaat het echter om de toegang tot websites en digitale platformen, en hoe we voor iedereen toegankelijk kunnen maken, hun achtergrond, beperking, of vermogen.

Wat is Toegankelijkheid

Toegang tot universele ontwerpprincipes

Toegankelijkheid van "toegankelijkheid" verwijst naar het ontwerpen van digitale producten, websites, en andere online diensten zodat deze bruikbaarheid zijn voor mensen met verschillende vermogens, vaardigheden en beperkingen.

Bij het ontwerpen van toegankelijke digitale producten worden vaak universele ontwerpprincipes gebruikt, die ervoor zorgen dat iedereen in staat is om een ​​website te bezoeken, de inhoud te lezen van interactief met de site te zijn, hun fysieke of cognitieve beperkingen.

Een van de universele ontwerpprincipes is bijvoorbeeld een goed contrast tussen de achtergrond van de website en de tekst. Dit helpt mensen met minder zichtvermogen om de inhoud beter te lezen. Een ander voorbeeld is het gebruik van ondertiteling bij video's, waardoor deze toegankelijkheid ook is voor mensen met gehoorbeperkingen.

Waarom is toegankelijkheid belangrijk?

Een inclusieve samenleving

Digitale producten en platforms maken een steeds groter deel uit van ons dagelijks leven en het is belangrijk dat deze toegankelijk zijn voor iedereen. Het internet en de digitale wereld hebben de manier waarop we leven en communiceren voorgoed veranderd. Het kunnen vinden van informatie en de mogelijkheid om digitale platforms te gebruiken is van cruciaal belang in ons dagelijks leven, voor werk, school, en sociale interactie. Het ontbreken van toegankelijkheid categoriseert uitsluiting in de digitale wereld en leidt tot een ongelijke toegang tot informatie, middelen en mogelijkheden.

Juridische Verplichtingen

Naast kritische overwegingen en de wens om een ​​inclusieve samenleving te creëren, zijn er ook wettelijke verplichtingen om websites en digitale producten toegankelijk te maken. Wetten zoals de Europese Richtlijn inzake de toegankelijkheid van de websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties (Richtlijn (EU) 2016/2012) gebieden dat overheidswebsites en applicaties toegankelijk zijn.

In veel andere landen, zoals de Verenigde Staten, zijn er ondersteunde wetgevingen die de toegankelijkheid van digitale producten en diensten verplicht stellen voor overheidsinstanties en bedrijven.

Zakelijk voordeel

Het is niet alleen een kwestie van wettelijke verplichtingen van ethische overwegingen, maar er zijn ook zakelijke voordelen verbonden aan het ontwerpen van toegankelijke digitale producten en diensten.

Ten eerste algemene toegankelijkheid hun gebruikersbestand configureren en kan de klantloyaliteit verbeteren. Het is belangrijk om tijdelijk in gedachten te houden dat een groot aantal mensen die baat hebben bij toegankelijkheidsvoorzieningen, zoals bijvoorbeeld ondertiteling van toetsenbordnavigatie, geen mensen met een handicap per se zijn.

Tien tweede kan toegankelijkheid kosten besparen. Door het implementeren van toegankelijkheidsrichtlijnen, wordt het vaak gebruikt om de universele bruikbaarheid van een website te verbeteren. Dit leidt uiteindelijk tot een betere en latere ontwikkeling, wat tijd en geld kan besparen in de toekomst.

Hoe Toegankelijkheid te implementeren

Platformontwerp

Het implementeren van toegankelijkheidsrichtlijnen en het ontwerpen van platformen die voor iedereen toegankelijk zijn, is een proces dat tijd, energie en middelen vereist. Universele ontwerpoplossingen zijn vaak de meest verkochte omdat deze geen aparte oplossingen vergen voor verschillende gebruikersgroepen.

Een voorbeeld van universeel ontwerp is alternatieve tekstlabels. Dit is een methode waarbij afbeeldingen en visuele elementen van alternatieve tekst worden geleverd waardoor ook mensen met een visuele beperking beter weten wat er op de website wordt afgebeeld.

Testen

De andere belangrijke stap in de toegankelijkheid van digitale platformen is om ervoor te zorgen dat het platform echt toegankelijk is door middel van testen. Dit is essentieel voor de basis van de toegankelijkheid van een platform nadat deze is ontworpen.

Om de toegankelijkheid van digitale platforms te testen, zijn er verschillende tools online beschikbaar naast de automatische tests, voertests uit met gebruikers die een combinatie van verschillende beperkingen hebben. Dit wordt ook wel een bruikbaarheidstest genoemd en zorgt ervoor dat het platform, besturing wie het gebruikt, goed functioneert.

Conclusie

Digitale toegankelijkheid is geen luxe, het is een basisbehoefte. Het ontwerpen voor toegankelijkheid kost wat extra moeite en middelen, maar de voordelen zijn overweldigend.

Het zorgt voor universele ontwerpoplossingen en testen met een combinatie van verschillende beperkingen voor een digitale infrastructuur die voor iedereen toegankelijk is. Toegankelijkheid is niet alleen een garantie, maar het is ook goed voor bedrijven en een inclusieve samenleving. Door digitale producten en platformen toegankelijk te maken, kunnen we zorgen voor een toegankelijke digitale wereld, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om deel te nemen.

Ook interessant

Security

De Beste Waarde Voor Uw Geld Met BeveiligingVeiligheid is niet alleen over het houden van dingen vergrendeld en ontgrendeld. Het is meer dan het syst ...

Lees verder

Brand

Het belang van een sterk merkEen sterk merk kan een bedrijf maken of breken. Het is niet alleen de naam en het logo, maar ook de waarden, de visie en ...

Lees verder

Toegang

Toegang: Een Stapsgewijze GidsWanneer we meer dan "toegang" hebben, bedoelen we vaak de mogelijkheid om toegang te krijgen tot informatie, middelen o ...

Lees verder